Munkácsy-kiállítás nyílt Pekingben

munkacsylead

A kínai közönség második alkalommal találkozhat a magyar művészet klasszikusaival, Sanghaj után Pekingben nyílt a magyar művészet 19-20. századi klasszikusait bemutató kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria, valamint Pákh Imre magángyűjtő gyűjteményéből.

 

2015. január 29. és február 28. között a pekingi Szépművészeti Akadémián látható a Munkácsy és kora. Magyar művészet a 19–20. század fordulóján című kiállítás. A tárlatot korábban – 2014. november 4. és 2015. január 18. között – a sanghaji Kínai Művészeti Múzeumban láthatta a kínai közönség. A magyar művészet 19-20. századi klasszikusait Sanghajban egy közel száz műtárgyat felvonultató bemutató képviselte, a tárlatot két és fél hónap alatt több mint 300 000 látogató kereste fel. A pekingi Szépművészeti Akadémián egy kisebb válogatást, félszáz műalkotást  mutatnak be, a tárlat központjában Munkácsy Mihály áll; a kiállított képek nagy része az ő életművét reprezentálja. A pekingi válogatáson így Munkácsy realista népi életképei, tájképei mellett egy válogatás látható népszerű portréiból, csendéleteiből és szalonképeiből, valamint néhány jelentős alkotás biblikus tematikájú festészetéből. A kiállításon a jeles festőbarát, Paál László művei mellett a realista festészeti tradíciókat követő magyar alkotók, többek között Deák Ébner Lajos, Bihari Sándor, Pataky László, Kernstok Károly, Mészöly Géza, Glatz Oszkáralkotásai is láthatóak.

A Munkácsy és kora. Magyar művészet a 19–20. század fordulójáncímű kiállítást Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár nyitotta meg Pekingben.

Forrás: http://mandarchiv.hu/cikk/3679/Munkacsykiallitas_nyilt_Pekingben

facebooktwitterpinteresttumblr

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>