Szinyei, Munkácsy, Székely és tájképfestő kortársaik (1870-1915) Gödöllőn

Az 1870-es évek lényeges változást hoztak a magyar festészet, különösen a tájképfestészet történetében. A franciaországi barbizoni művésztelepen dolgozó művészek bevezették és meghonosították a tájfestészetben a szabadban való festést, amely lényegesen változtatta meg a műfajban használatos tematikát, és festési gyakorlatot.
Szembefordultak a szigorú akadémiai szabályokkal a meghatározott témák helyett a mindennapi életben látott tematikát festették. Igyekeztek rögzíteni a természetben tapasztalható atmoszferikus jelenségeket, vagyis általánossá vált a plein-air festés, amely a fény és levegő okozta változásokat igyekezett rögzíteni a képeken. A kiállítás azoknak a magyar művészeknek a munkáit mutatja be, akik ehhez az új stílusirányzathoz csatlakoztak.

A korszak leghíresebb magyar alkotóinak 1870-1915 közötti életszakaszában készült művek olyan helyszínen mutatkoznak be, ahol ez az időszak kiemelt jelentőséggel bír. A gödöllői kastély ekkoriban a királyi család kedvelt pihenőhelye volt, ami egyben a kastély történetének második fénykorát is jelentette. Kiállításunk ízelítőt ad a századvég-századelő hírneves magyar alkotóinak munkáiból.

A kiállítás megtekinthető 2015.05.01-től 2015.08.30-ig.

 

Forrás: http://www.museum.hu/kiallitas/15599/Szinyei_Munkacsy_Szekely_es_tajkepfesto_kortarsaik_1870-1915_Godollon

facebooktwitterpinteresttumblr

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>