Biblio- és scienometria

A scienometria (tudományelmzés) a tudományos teljesítmény, a tudomány “minőségének” mérésével, míg a bibliometria az elkészült publikációk területi -mind földrajzi, mind tudományos, illetve például egyetemekre, intézetekre lebontott -megoszlásának, hivatkozási adatainak összehasonlításával foglalkozik.

A scienometriában három alapvető mutatót szokás használni. Ezek a Hirsch-index (szerzőkre), az impakt faktor (folyóiratokra) az eigenfactor (szintén folyóiratokra).

Hirsch-index (szerzőkre): Jorge Hirsch amerikai fizikus találta ki ezt a mérőszámot, amellyel igazságosabbá kívánta tenni az egyéni tudományos teljesítmények (minőségi) mérését. Egy szerző Hirsch-indexe az a legnagyobb h szám, melyre a szerző h darab legalább h darab hivatkozással rendekező publikációt jegyez.

Impakt faktor (folyóiratokra): Ezt a mérőszámot a Thomson Reuters cég találta ki, ők teszik közzé a WoS Journal Citation Reports (JCR) adatbázisában szereplő újságokra. A folyóirat impakt faktora egy hányadost jelöl, mégpedig egy elmúlt időszakra vonatkozóan a folyóirat cikkeire való hivatkozások számának és az adott időszakban a folyóiratban megjelent cikkek számának hányadosát. Az impakt faktot (IP) számításhoz hasznát időszakok általában az értékelést megelőző kettő, három vagy öt évet ölelik fel.

Eigenfactor (szintén folyóiratokra): Az eigenfactort a washingtoni egyetem biológiai részlegén fejlesztették ki Carl T. Bergstrom és kollégái, weboldalát 2007 januárjában indították el. Az eigenfactor a folyóiratok tekintélyét kívánja mérni, ehhez a WoS JCR adatbázisából használ adatokat. így eigenfactorral rendelkező folyóiratok is csak az ott megtalálhatóak. Ez valójában egy százalékos skála, aminek eredményeképpen az összes folyóirat eigenfactorának összege 100. Az értékeket az újságok egymásra való hivatkozásai alapján számolják ki. Például 2006-ban a Nature kapta a legmagasabb eigenfactor értéket (1,9917). Ez azt jelenti, hogyha 2006-ban egy kutató követte volna az idézetek útját a végtelenségig, 1,9917% időt fordított volna az idejéből a Nature c. folyóiratra.
Néha az impakt faktorhoz hasonló értéket is számolnak ez alapján. Nevezetesen az eigenfactort osztják el az adott időszakban a folyóiratban közölt cikkek számával, ezt Article Influence-nek hívják.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>