Könyvek

E. H. Gombrich: A művészet történeteE. H. Gombrich: A művészet története

A művészet története egyike a legismertebb és legnépszerűbb művészetről szóló könyveknek. Első ízben 1950-ben jelent meg angolul. Ötven év óta páratlan sikerű bevezetésnek bizonyult a művészet történetébe a legkorábbi barlangfestményektől kezdve, napjaink legújabb kísérleti irányzataival berzáróan. A tudós művét azoknak a felnőtteknek és fiataloknak szánta, akik “szeretnének eligazodni a művészet ismeretlen és elbűvölő tájain”, akik most fedezik fel maguknak a művészet világát. Gombrich könyvében mindvégig betartja azt az ígéretét, hogy a tudálékos szakzsargont mellőzve, nevek és lexikási adatok túlzsúfolása nélkül igazítja el olvasóit a művészeti korszakok és stílusok világában.
A neves bécsi születésű angol művészettörténész ezt a könyvét, mint bevezetőjében olvashatjuk, azoknak a felnőtteknek és fiataloknak szánja, akik “szeretnének eligazodni  valamennyire a művészet ismeretlen és elbűvölő tájain”, azoknak, akik most fedezik fel maguknak a művészet világát. A szerző valamennyi európai nyelven megjelentetett és nagy sikert aratott könyvében mindvégig betartja azt az ígéretét, hogy a tudálékos szakzsargont mellőzve, nevek és adatok lexikális túlzsúfolása nélkül igazítja el olvasóit a művészeti korszakok és stílusok világában. Csak olyan művekről szól, amelyeket illusztrációban is bemutathat, az egyes irányzatokra legjellemzőbbeket választja ki. a művek magasztalása helyett mindig alkotójuk szándékát, mondanivalóját igyekszik megértetni, s mindig a maguk történeti környezetébe állítva vizsgálja őket. A magasszínvonalú, ugyanakkor nagyon olvasmányos és közérthető kézikönyv, melynek magyar nyelvű fordítása a 12-ik bővített angol kiadás alapján készült, bizonyára népszerűvé válik a magyar közönség körében is.

Kárpáti Andrea: Művészet és élet 1.Kárpáti Andrea: Művészet és élet I-II.

A Tölgyfa-program keretében készült tankönyvcsalád kétkötetesre tervezett tankönyve a művészet történetét a tárgyi és szellemi kultúra részeként tekinti át. Egy könyvben találhatók az adatok és a képek, a korokat jellemző műfajok, technikák, témák, tárgy- és épülettípusok mint az életmód részei és produktumai jelennek meg. A művészetek iránt érdeklődő olvasók is haszonnal forgathatják, érettségire és felvételi vizsgára készülőknek pedig nélkülözhetetlen. A kötethez munkafüzet is kapcsolódik az iskolások számára.
Kárpáti Andrea: Művészet és élet 2.Ebben a könyvben rövid korszakismertetők és elemzések váltakoznak olyan költői hangú szövegekkel, amelyekkel művészek és kritikusok próbálták szavakba önteni az alkotások hatását.


GeoGeorge Kubler: Az idő formájarge Kubler: Az idő formája

“A múltat mindig tisztábban látjuk, mint a jelent. Gyakran túlságosan is bonyolultnak véljük a jelen viszonyait, pedig ugyanezek a viszonyok tisztán kirajzolódnak valamely múltbeli mintán. A jelen mindig bonyolult és zavaros mozaikként áll előttünk, amely csak akkor válik tisztává és világossá, ha elmerült a történelmi múltban.”

Érdekes könyvek kereséséhez, böngészéshez a moly.hu oldalt ajánlom!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>