Múzeumok

Magyar Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeum a harmadik legidősebb múzeum Európában. Tudományos gyűjteményeiben több mint 10 millió tárgyat őriznek. Kiállításai rendhagyó, interakítv módon mutatják be a Kárpát-medence és a világ természeti érdekességeit, szépségeit.
A múzeum több világhírű szenzációt is bemutatott. Köztük a Kínában megtalált repülő őshüllőket és a hazánkból előkerült dinoszaurusz maradványokat. A Spanyol királyi gyűjtemény drágaköveit, a Patagóniából érkező dinócsontvázak rekonstrukcióit, a váci Fehérek templomának kriptájában megtalált múmiákat.
A “hagyományos” kiállítások mellett izgalmasabb élményeket is kínál:

Kézbevehető múzeum – Természetbúvár-terem kicsiknek és nagyoknak
A Magyar Természettudományi Múzeumon belül, a természetbúvár termet ajánljuk mindazoknak, akik szívesen töltenek el egy órát kőzetek, ősmaradványok, növények, állatok, ismeretterjesztő és tudományos könyvek kötött. A teremben a látnivalók kézbe vehetők.

A Természettudományi Múzeumban továbbá megtekinthetünk egy egyedülálló, varázslatos világot a múzeum 122 m2-es üvegpadlója alatt 60 cm-nyi “mélységben”.

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.
Web: www.mttm.hu

 

 

 


Petőfi Irodalmi Múzeum

A magyar irodalom múzeuma az 1909-ben alapított Petőfi-Jókai ház örökébe lépett. 1957-ben Budapest egyik legjelentősebb klasszicista műemlékében, a Károlyi-palotában kapott helyet.

 

 

1053 Budapest, V. kerület, Károlyi Mihály utca 16.
Web: www.pim.hu

 


Magyar Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészet kialakulásának és fejlődésének folyamatát dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. Önálló múzeumként 1957 óta működik. Jelenlegi helyére, a Budavári Palota épületébe 1975-ben költözött.
Gyűjteményének alapját a Szépművészeti Múzeum Új Magyar Képtára, modern szobor- és éremgyűjteményének, valamint grafikai gyűjteményének magyar anyaga képezi. 1959-ben kormányhatározattal a múzeum új otthonául a Budavári Palotát jelölik ki. 1975-ben a Magyar Nemzeti Galéria átköltözik a Budavári Palota e célra átalakított B-C-D épületébe. 2005-ben a Magyar Nemzeti Galéria kiállítóterei a Budavári Palota A épületével bővültek.

Cím: 1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.
Web: www.mng.hu

 


Iparművészeti Múzeum

Európában harmadikként jött létre. Az 1872-es országgyűlés 50.000-Ft-ot szavazott meg “műipari tárgyak” vásárlására a következő évi bécsi világkiállításon a leendő “iparműmúzeum” számára, s ezzel megvetette a gyűjteményezés alapját. A gyarapodó anyagot 1874-77 között a Nemzeti Múzeum fogadta be, kiállítva is annak lépcsőházában volt, majd a Régi Műcsarnok (Sugár út 69.) épületébe került a gyűjtemény.
Az új, minden igénynek megfelelő palotára a kormány 1890-ben írt ki pályázatot. Az első helyezést a “Keletre magyar!” jeligéjű, Lechner Ödön és Pártos Gyula által benyújtott tervsorozat nyerte el, de az építési megbízást csak 1893-ban kapták meg. A palota avatására a millenniumi ünnepségsorozat záró akkordjaként 1896. október 25-én.

Cím: 1091 Budapest, IX. kerület, Üllői út 33-37.

 


Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum

A múzeumot 1919-ben alapította az optikusból cégtulajdonossá lett világutazó, műgyűjtő és mecénás Hopp Ferenc (1833-1919), aki végrendeletében mintegy 4000 darabból álló keleti gyűjteményét keleti művészeti múzeum alapítása céljából az államra hagyta.
A gyűjteményt a tulajdonos Andrássy úti villájában helyezték el és állították ki, amely 1923-tól kezdve múzeumként működik; alapításakor és ma is Magyarország egyetlen keleti művészeti múzeuma.
Cím: 1062 Budapest, VI. kerület, Andrássy út 103.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>