A világ 10 leghíresebb festménye

Vénusz születése

A Vénusz születése Sandro Botticelli festménye, melyet 1485-87 körül készített. Vénusz istennőt ábrázolja (a görög mitológiában Afrodité), amint kiemelkedik a tengerből egy kagylóból, ahogyan a mítosz szerint született. A festmény eredeti helye ismeretlen. Néhány szakértő szerint Lorenzo de’Medici tulajdonában állt és a Villa Castello falára készült. Ma a festmény a firenzei Uffizi Galériában látható.

Vénusz születése

Vízililiomok

A Vízililiomok (Nimfák) egy festmény sorozat, mely nagyjából 250 olajfestményből áll, melyeket a francia impresszionista, Calude Monet készített. A képek Monet Giverny-ben található, saját virágoskertjét ábrázolják, a festő életének utolsó 30 évében ezek a legmeghatározóbb alkotások. A festményeket világszerte több múzeumban láthatók. A fenti kép a new yorki Metropolitan Művészeti Múzeumban készült.

Vízililiomok

Éjjeli őrjárat

A holland aranykor csúcspontja az 1642-ben elkészült Éjjeli őrjárat, mely egyike a holland festő, Rembrandt van Rijn leghíresebb műveinek. Frans Banning Cocq kapitány és Williem van Ruytenburch hadnagy vezetésével induló őrjáratot ábrázol. Mivel a festményt sötét lakkal vonták be, tévesen azt a benyomást keltette, mintha éjszaka lenne, erről kapta címét is. A lakkot csak 1940-ben távolították el. A festmény ma az amszterdami Rijks múzeumban található.

Éjjeli őrjárat

A Sikoly

A Sikoly egy expresszionista festmény sorozat a norvég művész, Edvard Munch alkotásában, melyen a vérvörös ég alatt egy fájdalmas arcú alak látható. A háttérben szereplő táj Oslofjord Ekberg hegyéről nézve Osloban. Edvard Munch több változatot is készített A Sikolyból. A fent látható 1893-ban készült és a Norvég Nemzeti Galériában látható. 1994-ben ellopták és több hónappal később szerezték vissza. 2004-ben A Sikoly egy másik verzióját lopták el a Munch Múzeumból, ezt csak 2006-ban találták meg.

A Sikoly

Lány gyöngy fülbevalóval

A holland Mona Lisa néven is emlegetik a Lány gyöngy fülbevalóval című festményt, melyet Johannes Vermeer készített. Vermeer munkáiról csak nagyon keveset tudunk és ez alól ez a kép sem kivétel. Nincs rajta dátum és nem világos, hogy ezt a munkát kinek a megrendelésére készítette. Mindenestre ez nem egy hagyományos portré. Tracy Chevalier írt egy történelmi regényt a festmény eredetéről. A regény alapján készült 2003-ban Scarlett Johansson főszereplésével a film, melyben Johannes Vermeer cselédje viseli a gyöngy fülbevalót.

Lány gyöngy fülbevalóval

Guernica

A Guernica Pablo Picasso egyik leghíresebb festménye, melyen bemutatja, hogy a háború milyen tragikus hatást gyakorol az egyénre, különösen az ártatlan civilekre. Picasso célja az volt, hogy felhívja a világ figyelmét a baszk város, Guernica tragédiájára, melyet a németek bombáztak, akik támogatták a Franco tábornok vezette Nacionalista Erőket a spanyol polgárháború idején. Picasso 1937 júniusának közepén fejezte be művét. A festmény Madridban, a Museo Reina Sofíaban látható.

Guernica

Ádám teremtése

A Sixtus kápolna mennyezetén látható Michelangelo festménye, melyet 1508-1512-ben készített II. Gyula pápa megrendelésére. Ez az egyik legismertebb alkotás a reneszánsz fénykorából. A kápolna Rómában, a Vatikánon belül található. A mennyezeti festmény közepén kilenc jelenet látható a Teremtés Könyvéből. Az egyik utolsó köztük Ádám teremtés, melyen az Isten életet lehet Ádámba, az első férfiba. Ádám teremtése egyike minden idők leghíresebb festményeinek.

Ádám teremtése

Az utolsó vacsora

Az Utolsó Vacsora egy 15. századi freskó Milánóban, melyet Leonardo da Vinci készített és a milánói Santa Maria delle Grazia kolostor étkezőjének hátsó falát díszíti. Ez az utolsó vacsora egyik jelenetét ábrázolja, mikor Jézus bejelenti, hogy a tizenkét apostol egyike elárulta őt. Leonardo 1495-ben kezdett el dolgozni alkotását és 1498-ban fejezte be, bár nem dolgozott folyamatosan. Egyes vélemények szerint Jézus balján Mária Magdolna látható és nem János apostol, ahogyan művészettörténész azonosította az alakot. A legnépszerűbb teória A Templomosok Titka (1997) című könyvben szerepel, valamint a Dan Brown regényéből készült A Da Vinci Kód (2003) című filmben.

Az utolsó vacsora

Csillagos éj

A Csillagos éj Vincent van Gogh alkotása.Bár Van Gogh életében összesen egyetlen festményt adott el, utólag munkássága nagyon jelentőssé vált. A Csendes éj az egyik leghíresebb alkotása és a modern kultúra egyik leghíresebb képe. A festmény Saint-Rémy falut ábrázolja a csillagos ég alatt. A kép bal oldalán állú ciprust utólag adta a kompozícióhoz. 1941 óta a New York Művészetei Múzeumának állandó kiállításában tekinthető meg.

Csillagos éj

Mona Lisa

Minden idők leghíresebb festménye a Leondardo da Vinci által Firenzében, a reneszánsz idején festett Mona Lisa. 1503-1504-ben kezdte festeni és röviddel halála előtt, 1519-ben fejezte be. A festményt Lisa del Giocondo, a gazdag firenzei család egyik tagja után nevezte el. 1911-ben a Mona Lisat a Louvre egyik alkalmazottja, Vincenzo Peruggia, egy olasz patrióta lopta el, akinek az volt a célja, hogy visszajuttassa a festményt Olaszországba. Miután a képet két éven át lakásában tartotta, akkor fogták el, mikor megpróbálta eladni azt a firenzei Uffizi Galériának. Ma a Mona Lisa ismét a párizsi Louvre-ban látható, ahol évente 6 millió ember nézi meg.

Mona Lisa

Forrás: http://www.erdekesvilag.hu/a-vilag-10-leghiresebb-festmenye/
facebooktwitterpinteresttumblr

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>